BIJBAAN

Vragen? Bel ons

020 696 3000

De meeste studenten hebben naast hun studie een bijbaan om rond te kunnen komen. Zeker na afschaffing van de basisbeurs en introductie van het leenstelsel. Bijbanen bestaan er in uiteenlopende soorten en maten. Van modellenwerk, tot barman, tot parttime secretaresse. Studenten doen het allemaal.

Je kunt als medewerker of als zelfstandige aan de slag zijn. Misschien heb je zelfs al een onderneming op touw gezet. Wij helpen je graag bij alle uitdagingen die hierbij komen kijken.

0 UREN CONTRACTEN

 

ZIjn jouw rechten wel gewaarborgd in je flexcontract?

Antwoord zou in principe ja moeten zijn. Zelfs al zijn jouw rechten op papier niet goed of voldoende beschermd, lijken te zijn, dan geniet je alsnog wettelijke bescherming. Als student of medewerker met een flexibel contract heb je gewoon de gehele bescherming van het arbeidsrecht.

Uiteraard geldt dit voor je salaris, waar wettelijke eisen voor gelden (KLIK HIER VOOR DEZE TARIEVEN), maar ook valt bijvoorbeeld te denken aan het recht op werk dat je hebt: veel mensen die bijvoorbeeld via een flexcontract, of nul uren contract werken, hebben geen benul dat je na een aantal maanden een bepaalde hoeveelheid werk, ook een recht op een dergelijke hoeveelheid werk ontstaat.

KLIK HIER voor een nieuwsitem van de NOS van 17 september 2017 waarin hier aandacht aan geschonken is.

KLIK HIER voor een artikel dat we eerder schreven over dat de flexwerker sneller in vaste dienst is vanaf 1 juli 2015.

Ook als je een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgt, waarbij vier dagen opleiding met één dag school per week wordt gecombineerd, geldt dat je als medewerker recht op salaris hebt, zo stelde de rechtbank vast in juni 2016 - KLIK HIER voor ons commentaar op deze uitspraak. 

Wij helpen je graag verder. Afhankelijk van je inkomen, kunnen we dit ook op basis van GESUBSIDIEERDE RECHTSBIJSTAND voor je doen.

OPZETTEN van je START-UP

Wil je een start-up opzetten en weet je niet waar te beginnen?

Wij kunnen je helpen met het opzetten van je onderneming en het kiezen van de juiste rechtsvorm. Het registreren van een eenmanszaak of V.O.F. kan eenvoudig bij de Kamer van Koophandel (KvK). Ook kan de KvK je op weg helpen met standaard contracten.

Voor de oprichting van een B.V. is een notariële akte vereist. Met het wegvallen van de kapitaalseis is het wel een stuk aantrekkelijker om ook deze mogelijkheid te overwegen vanwege de afscherming van je privé vermogen. Fiscaal wordt het echter pas interessant bij een behoorlijke omzet.

Wij helpen je graag bij jouw afwegingen en om je contracten op maat te snijden voor jouw specifieke situatie. Het is belangrijk om de zaken goed te regelen. Het lijkt misschien niet van toepassing op jouw situatie in de euforie van het neerzetten van je start-up, maar de contracten worden niet geschreven voor het moment dat alles goed gaat. 

Algemene voorwaarden, helpen wij ook graag bij.

Geen toevoeging

Voor juridisch advies op het gebied van ondernemen is het helaas niet mogelijk om een toevoeging aan te vragen. Dit kan dus niet op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand en we moeten hier een uurtarief voor afspreken.

 

De reden hiervoor is dat er een zakelijk belang bij speelt en daarover stellen de regels dat dit niet toevoegbaar is. Juridische kosten zijn normaal gesproken  wel aftrekbare kosten voor de belasting.

BEËINDIGING ARBEIDSCONTRACT

Is je arbeidsovereenkomst opgezegd of dreigt deze opgezegd te worden? 

Als werkende student geniet je uiteraard exact dezelfde bescherming als werknemer, als iedere andere werknemer. Onder meer betekent dit dat je arbeidsovereenkomst niet zomaar beëindigd mag worden.

Het verschilt per type arbeidsovereenkomst wat je rechten zijn bij een voorgenomen beëindiging. Ook de duur dat je ergens werkzaam bent speelt daarbij een rol, net als de hoedanigheid waarin je werk verricht. 

De meeste studenten met een bijbaan hebben een tijdelijke arbeidsovereenkomst, maar het is ook denkbaar dat je ergens al langer werkt en een contract voor onbepaalde tijd hebt. Dit betekent iets voor je rechten als medewerker.

Anderzijds is het ook mogelijk dat je als ZZP'er of freelancer werkzaam bent in de creatieve industrie of in een andere dienstverlenende rol. Ook daarin geldt dat je bescherming toekomt, al naar gelang de duur en de herhaling van de opdrachten. 

Wij kunnen je adviseren over jouw rechten bij een mogelijke beëindiging van Vragen over een beëindiging van je arbeidscontract, wat je omstandigheden ook zijn. NEEM CONTACT OP als je een vraag hebt.

 

Wij helpen je graag verder. Afhankelijk van je inkomen, kunnen we dit ook op basis van GESUBSIDIEERDE RECHTSBIJSTAND voor je doen.