KAMER
Vragen? Bel ons
020 696 3000
Als student kun je op verschillende manieren op kamers. Meestal huur je dan een onzelfstandige woonruimte (lees: kamer) waarbij je bijvoorbeeld badkamer, keuken en met een beetje geluk een huiskamer, deelt. Het kan ook zijn dat je als student het geluk hebt dat je een zelfstandige woonruimte tot je beschikking hebt, bijvoorbeeld in een complex met studentenwoningen. De meeste studenten wonen echter op kamers, een kamer in een studentenhuis, of bij een hospita thuis.
Meestal heb je daarbij een huurcontract. Dit kan prima geregeld zijn met goede huurvoorwaarden en redelijke prijzen en voorwaarden, maar dat is niet altijd het geval. Helaas kom je hier vaak te laat achter. Voor je positie maakt het uit of je een kamer, of een zelfstandige woonruimte huurt. We kunnen je daar alles over vertellen. Let in ieder geval op, je kunt niet zomaar je kamer uit gezet worden, zelfs niet als je onderhuurt.
Problemen doen zich in alle mogelijke vormen en gradaties voor bij de verhuur van studentenkamers. Hieronder gaan we op enkele voorbeelden in, huurprijs en het woongenot. Andere voorbeelden waar wij mee kunnen helpen zijn bijvoorbeeld: (i) borg, (ii) herstellen van de kamer bij het verlaten van je kamer ,(iii) het binnentreden van je verhuurder op je kamer, ongewenst,
Problemen met je huurbaas? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder. Ook als je geen inkomen hebt.
HUURPRIJS en ACHTERSTAND
Is je huurprijs wel OK?
Check het op de site van de huurcommissie. De huurcommissie heeft een module ontwikkeld om zelf je huurprijs te herberekenen.
KLIK HIER voor de rekenmodule
Je kunt voor deze check ook bij de Landelijke Studenten Vakbond terecht: KLIK HIER
Betaal je te veel en wil je huisbaas niet meewerken aan huurverlaging, verzoek dan de huurcommissie om een aanvangshuurprijs berekening. Daarbij berekent de huurcommissie hoe hoog de huur maximaal zou mogen zijn, maximaal.
KLIK HIER voor meer informatie over hoe je de huurcommissie hierbij kunt betrekken
Bied de huurcommissie geen oplossing? Wij kunnen je bijstaan in een procedure bij de kantonrechter, ook pro deo. Het financiële belang moet daarvoor wel hoger liggen dan
EUR 500.
Heb je een huurachterstand?
Onderneem actie. Ga in gesprek met de huurbaas en probeer tot een oplossing te komen om de achterstand in te lopen.
En LET OP: laat de huurachterstand niet groter worden dan drie maanden. Een achterstand van groter dan drie maanden vinden kantonrechters over het algemeen voldoende voor een ontruiming.
Mocht er een deurwaarder achter je aan zitten en je er zelf niet uit kunnen komen, neem contact met ons op.
HUURGENOT en ONDERHOUD
Wordt je huurgenot verstoord of is er sprake van ernstig achterstallig onderhoud?
Wat nou als je huurgenot ernstig wordt verstoord of het onderhoud achterstallig is? Dit zijn twee verschillende procedures, waarbij het zeker mogelijk is om hiervoor een procedure te beginnen om een einde aan deze verstoring of gebrek af te dwingen.
Het is wel zo dat het moet gaan om een verstoring die niet zelf op te lossen is met de huisbaas en de verstoring van het huurgenot moet voldoende ernstig zijn. Van de burger wordt enige zelfredzaamheid verwacht. En rightfully so.
Ook heeft een student die op het Leidseplein in Amsterdam woont iets meer overlast te dulden dan een student die buiten en stadscentrum een rustige kamer huurt/dacht te huren.
Verstoring van het huurgenot evenals achterstallig onderhoud kan uit allerlei handelingen of nalaten bestaan: van een lekkend dak, tot een huisbaas die midden in de nacht opera's luistert met volume op 10.
Je kunt ons altijd benaderen met een vraag hierover. Mochten wij een procedure kansrijk vinden, dan kunnen we je hier ook pro deo, op basis van een toevoeging, in bijstaan bij de kantonrechter.
BEËINDIGING HUURCONTRACT
Is je huurovereenkomst opgezegd of dreigt deze tot een einde te komen?
In Nederland ben je als huurder over het algemeen goed beschermd. Als je een zelfstandige woonruimte huurt zelfs nog beter dan wanneer je een kamer huurt, maar zelfs je kamer kan je niet zomaar uitgezet worden.
Er zijn echter genoeg voorbeelden van huisbazen die het heft in eigen handen hebben genomen en eigenrichting hebben toegepast. Het is belangrijk om in zo'n geval onmiddellijk actie te ondernemen.
Binnen de wet zijn wel meer mogelijkheden ontstaan om een tijdelijk huurcontract te sluiten met de introductie van campuscontracten en ook, per 1 juni 2016, met de introductie van tijdelijke huurovereenkomsten; het is tegenwoordig mogelijk om tijdelijke huurovereenkomsten te sluiten.
KLIK HIER voor onze analyse van jongerencontracten, vergelijkbaar met het campuscontract, aan de hand van zes vragen.
Eerder schreven we ook al een stuk over het verschil tussen een huurcontract voor bepaalde tijd en het jongerencontract. KLIK HIER voor die analyse.
Als je een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt, moet er een reden zijn voor opzegging. Die reden kan bijvoorbeeld zijn dat de huur niet wordt betaald, dat de eigenaar zelf in de kamer moet gaan wonen, of als je als huurder ernstig tekort schiet door je niet als goed huurder te gedragen. In een situatie van dreigende beëindiging van het huurcontract kunnen we je helpen met juridische bijstand.
Meer weten?