negatief BSA

Negatief bindend

studieadvies (BSA) ontvangen?

Met De Studentenadvocaat sta je sterk.

Als je eerstejaars student bent, dan krijg je aan het einde van je eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit is een advies van de examencommissie - of soms iemand anders - waarin staat of je volgens hen wel of niet geschikt bent om door te gaan met jouw opleiding. 

Als je voldoende studiepunten hebt behaald, dan ontvang je een positief studieadvies en is er verder niets aan de hand: je mag door naar het tweede jaar. Maar wat nou als je de verplichte hoeveelheid studiepunten niet hebt behaald? Dan ontvang je een negatief BSA en moet je per direct stoppen met je opleiding. 

Wat kan de Studentenadvocaat bij een negatief BSA voor je doen?

De Studentenadvocaat helpt je met een juridisch stevig onderbouwde reactie tegen een negatief BSA bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) van jouw onderwijsinstelling. En mocht het daar ook niet lukken, dan is er altijd nog de mogelijkheid van hoger beroep bij de Raad van State.  Met ons aan je zijde, sta je dus altijd sterk. Neem daarom als je een negatief BSA hebt ontvangen, direct contact met ons op.

 
De Studentenadvocaat heeft voor mij succesvol beroep ingesteld tegen een BSA; nu kan ik gelukkig weer verder studeren!
— Marwa
 
negatief BSA
 

Wat is een bindend studieadvies?

Met een bindend studieadvies krijg je zoals gezegd te maken in het eerste jaar (en soms in het tweede jaar) van je opleiding aan een hogeschool of universiteit. Een BSA is in feite een maatregel waarmee je hogeschool of universiteit jou of in staat stelt, of juist verhindert om na je eerste studiejaar verder te studeren. Dit doen ze door je na afloop van je eerste studiejaar een brief te sturen, waarin staat of je een positief of negatief BSA hebt behaald op basis van jouw studiepunten.

Hoe werkt dit precies?

In het eerste studiejaar geldt dat je een verplicht minimum aantal studiepunten moet behalen. Elke onderwijsinstelling of opleiding mag zelf weten hoeveel studiepunten je moet halen om een positief bindend studieadvies te krijgen. Als je dit minimum aantal verplichte studiepunten hebt behaald, mag je over naar het volgende studiejaar. Dit heet dan een positief bindend studieadvies.

Bij een negatief BSA mag je echter niet over naar het volgende studiejaar maar moet je juist stoppen met je opleiding. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch te proberen om je studie voort te zetten. Je kunt namelijk in beroep gaan tegen een negatief BSA. De Studentenadvocaat kan je daarbij helpen en kijkt samen met jou naar alle mogelijke opties, zodat je sterk in je schoenen staat en je de kansen op succes zo groot mogelijk maakt. Heb je dus een negatief bindend studieadvies (BSA) ontvangen, en wil je niet stoppen maar juist doorgaan met jouw opleiding? Neem dan contact op.

 

De regels rondom een BSA

Jouw onderwijsinstelling moet als ze je een BSA sturen, met een aantal zaken rekening houden. Deze regels omtrent het BSA staan in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding. Voorbeelden van deze regels zijn:

  • Je moet voldoende studiebegeleiding hebben gehad van jouw decaan. 

  • Je moet na het eerste semester een waarschuwing krijgen. Je bent dan op de hoogte dat je in de toekomst een negatief BSA kunt krijgen. Je kunt dan binnen een bepaalde termijn je resultaten verbeteren. 

  • Er moet gekeken worden naar je persoonlijke omstandigheden, zoals een handicap, ziekte of bijzondere familieomstandigheden. 

  • Je hebt altijd het recht om gehoord te worden. 

  • Het negatief BSA mag uiterlijk één jaar (soms twee jaar) na je inschrijving zijn gegeven, dus niet in de jaren daarop. Dit geldt voor iedereen, tenzij je een deeltijd student bent of student van buiten de Europese Unie, die niet in september is begonnen aan de studie.

 

De (mogelijke) gevolgen bij een negatief BSA

Wij als advocaat voor studenten kennen de regels omtrent een negatief BSA als geen ander. Wij weten daarom dat als je niets doet, een negatief BSA betekent dat je moet stoppen met je opleiding. Ook mag je je vaak voor langere tijd niet meer voor de opleiding inschrijven. En voor sommige opleidingen geldt dit ook voor andere vergelijkbare richtingen. 

Je bent het niet eens met je negatief BSA: wat nu?

Neem daarom contact met ons op als je een brief hebt ontvangen met daarin een negatief BSA. Wij gaan dan voor jou in beroep bij het College van Beroep voor de Examens tegen het negatief BSA om zo in aanmerking te komen voor een uitzondering.

Waar moet je op letten bij een negatief BSA?

Als je in beroep wilt tegen een negatief BSA, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk De Studentenadvocaat inschakelt. Waarom? Beroep tegen een negatief BSA moet je instellen binnen een bepaalde termijn, anders ben je te laat.

 
negatief BSA