Veelgestelde vragen

 

Wanneer schakel ik De Studentenadvocaat in? >>


Als je het niet eens bent met je negatief bindend studieadvies (BSA) of wanneer je wordt beschuldigd van fraude of plagiaat, kun je De Studentenadvocaat inschakelen. Dit doe je door ons via het contactformulier jouw vraag te stellen, in jouw eigen woorden. Hiermee gaan wij dan aan de slag.

Hoe kan De Studentenadvocaat mij helpen? >>


  • Hulp bij een negatief bindend studieadvies (BSA): Je hebt een negatief BSA ontvangen, omdat je te weinig studiepunten hebt gehaald. Daardoor mag je niet meer verder met je studie. De Studentenadvocaat kan je dan helpen met beroep tegen de beslissing van de examencommissie.
  • Hulp bij beschuldiging van fraude: Je wordt beschuldigd van fraude bij een tentamen of opdracht. Dit betekent dat jouw cijfer ongeldig wordt verklaard en je het vak niet haalt. Daardoor loop je vertraging op met je opleiding. De Studentenadvocaat helpt je dan verder.
  • Hulp bij beschuldiging van plagiaat: Je wordt beschuldigd van plagiaat bij een opdracht of bij je scriptie. Dit betekent dat jouw cijfer ongeldig wordt verklaard en je het vak niet haalt. Daardoor loop je vertraging op met je opleiding. Ook dan helpt De Studentenadvocaat je verder.

Hoe gaat De Studentenadvocaat te werk? >>

Wij kunnen je helpen bij de discussie met de examencommissie van jouw (hoge)school of universiteit. Dat kan gaan om een negatief BSA of wanneer je beschuldigd wordt van fraude of plagiaat. Daarna stellen wij beroep in tegen beslissingen van de examencommissie bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Wanneer je het niet eens bent met de beslissing van het CBE kun je met onze hulp ook nog in hoger beroep gaan bij de Raad van State (RvS).

Kost De Studentenadvocaat mij geld? >>

De Studentenadvocaat is zo goed als kosteloos. Dit is mogelijk omdat de Nederlandse overheid vindt dat iedereen recht heeft op juridische hulp. Daarom betaalt de Raad voor Rechtsbijstand de kosten voor een advocaat voor mensen die daar zelf een te smalle beurs voor hebben, zoals studenten. Wel betaal je in principe een eigen bijdrage.

Hoe hoog is mijn eigen bijdrage? >>

Hoe hoog jouw eigen bijdrage is, wordt ook vastgesteld door de Raad voor Rechtsbijstand. Als wij voor je aan de slag gaan, dan bekijken wij echter specifiek voor jou of je aan ons de eigen bijdrage verschuldigd bent of niet.

Hoe kan ik contact opnemen? >>

Je kunt contact met ons opnemen door het contactformulier in te vullen en jouw vraag aan ons te stellen, in jouw eigen woorden. Wij nemen dan zo snel mogelijk per mail contact met je op.

Helpen jullie ook met andere zaken dan BSA, plagiaat en fraude? >>

De Studentenadvocaat is gespecialiseerd in studentenzaken, zoals negatief BSA, plagiaat of fraude. Onze expertise valt onder het bestuursrecht, en daarbinnen onder het onderwijsrecht. Allemaal wetten en regels waar we jarenlange ervaring mee hebben en die voor ons bekend terrein zijn. Als je een vraag hebt over een ander onderwerp en wij je daar niet mee van dienst kunnen zijn, dan zullen we je doorverwijzen naar iemand waarvan wij denken dat hij of zij je goed kan helpen.

Wie zitten er achter De Studentenadvocaat? >>

De Studentenadvocaat wordt mogelijk gemaakt door SKE Advocaten en Maxmundo BV. SKE advocaten heeft gespecialiseerde advocaten in dienst die jou zo goed mogelijk verder helpen.

 
Als student heb ik niet veel geld te besteden. Dat ik zo goed als kosteloos een echte advocaat kon krijgen had ik nooit gedacht. Super!
— Alwin
 
veelgestelde vragen De Studentenadvocaat