plagiaat De Studentenadvocaat

De Studentenadvocaat helpt je bij een beschuldiging van plagiaat

Wanneer je door de examencommissie van jouw hogeschool of universiteit wordt beschuldigd van plagiaat, kan dit het einde betekenen van jouw carrière als student. Met de hulp van de Studentenadvocaat hoeft dat echter niet het geval te zijn.

Wat kan de Studentenadvocaat bij plagiaat voor je doen?

Indien je niet in beroep gaat, kan de beschuldiging van plagiaat in het ergste geval betekenen dat je met de studie moet stoppen. Als je daarom meent dat je onterecht van plagiaat wordt beschuldigd en in beroep wilt gaan, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. De Studentenadvocaat heeft veel ervaring met uiteenlopende plagiaatzaken en probeert altijd het best mogelijke resultaat voor je te behalen. Neem daarom contact met ons op.

 
Zonder De Studentenadvocaat had ik in beroep tegen de examencommissie nooit goed kunnen uitleggen dat er bij mij geen sprake was van plagiaat. Dank voor al jullie hulp!
— Hajar
 
plagiaat De Studentenadvocaat
 

Wat is plagiaat?

Laten we beginnen bij het begin: wat is plagiaat eigenlijk? Plagiaat is het overnemen van andermans werk in je paper of scriptie en doen alsof het je eigen werk is. Vaak worden jouw schoolopdrachten gecheckt door plagiaatscanners zoals Ephorus en TurnItIn.

Veel (hoge)scholen en universiteiten gebruiken deze scanners om jouw werk te vergelijken met ander bestaand werk. Daarbij kijken ze naar stukken uit de interne databases van (andere) onderwijsinstellingen, maar ook naar stukken die online te vinden zijn. Zo’n scanner laat zien waar overeenkomsten zijn aangetroffen tussen jouw stuk en ander bestaand werk.

Voorbeelden van situaties die als plagiaat gezien kunnen worden:

  • Het volledig aanleveren van werk van iemand anders en er je eigen naam onder zetten.

  • Het overnemen van een groot gedeelte uit een andere opdracht of onderzoek, met alleen wat kleine dingen door jou aangepast.

  • Je hebt mogelijk teksten overgenomen uit andermans werk en past in iedere zin een woord aan om zo een hoog percentage in de plagiaatscanner te voorkomen. 

  • Het inleveren van hetzelfde essay voor meerdere vakken.

  • Je herformuleert verschillende onderzoeken zonder bronvermelding en eigen onderzoek.

  • Het gebruiken van beweringen in jouw tekst uit onderzoeken die niet bestaan. 

  • Parafraseren gaat niet altijd goed. Bijvoorbeeld als je wel de juiste bronvermelding gebruikt, maar te veel woorden van de originele auteur.

 

Het plagiaatpercentage

Het plagiaatpercentage geeft aan welk percentage van jouw artikel of scriptie is teruggevonden in de plagiaatscanner. Heb je een percentage van 12%? Dan komt 12% overeen met andere bestaande stukken die online en in andere databases zijn gevonden.

Het percentage plagiaat dat jouw tekst volgens jouw onderwijsinstelling mag bevatten is in principe 0%. Omdat echter niet alle overeenkomsten in jouw tekst per definitie plagiaat zijn, zegt een score van meer dan 0% nog niet alles. Elke overeenkomst in jouw tekst moet accuraat beoordeeld worden.

 

Een rechtvaardig besluit bij beschuldiging van plagiaat

Wanneer er een hoog percentage uit de scanner komt, kan de examencommissie besluiten om je een straf op te leggen. Straffen op plagiaat zijn per onderwijsinstelling anders, maar een veel voorkomende sanctie is om je tentamen of opdracht ongeldig te verklaren. Ook kan jouw onderwijsinstelling besluiten om je van school te sturen.

Maar een hoog percentage betekent niet direct dat er ook daadwerkelijk sprake is van strafbaar plagiaat. Waarom niet? Het percentage is een wiskundig computerresultaat. Of er daadwerkelijk sprake is van plagiaat, kan echter pas vastgesteld worden wanneer meerdere personen zich over jouw teksten en de gevonden overeenkomsten buigen. Het is daarom aan de examencommissie om het werk volledig door te nemen en vast te stellen of er sprake is van plagiaat. Veel hogescholen en universiteiten kijken helaas voornamelijk naar het resultaat van de plagiaatscanners. Dit leidt lang niet altijd tot een rechtvaardig besluit. 

In beroep gaan tegen een beschuldiging van plagiaat

Wanneer je van jouw hogeschool of universiteit een officiële brief of e-mail ontvangt waarin je wordt beschuldigd van plagiaat, dan komt er een uitnodiging voor een gesprek. Als de examencommissie je vervolgens geen gelijk geeft, wordt er een straf uitgedeeld. Daartegen kun je in beroep bij het College van Beroep voor de Examens (CBE), binnen 6 weken. Als je ook bij het CBE geen gelijk krijgt, is er nog een laatste kans via hoger beroep bij de Raad van State. 

 
plagiaat De Studentenadvocaat