BSA uitstel: is jouw onderwijsinstelling coulant?

BSA uitstel
Student vraagt om BSA uitstel.

Dreigend hangt elk jaar het bindend studieadvies boven het hoofd van vele eerstejaarsstudenten. Behalen zij te weinig punten? Dan moeten ze verplicht vertrekken. Onder deze studenten zijn er veel die onverhoopt te maken hebben gekregen met bijvoorbeeld studiestress, een handicap of een zwangerschap. Allemaal situaties waarbij zij onevenredig in de knel zijn komen te zitten wat betreft studiepunten. En daardoor lopen zij misschien wel studievertraging op. Gelukkig hebben zij misschien wel recht op BSA uitstel. In dit blog vertellen wij jou alles over jouw mogelijkheden aangaande het opschorten van je BSA.

Wat is BSA uitstel?

Wanneer een student vanwege persoonlijke omstandigheden niet het benodigde aantal studiepunten behaalt, kan zijn of haar onderwijsinstelling besluiten dat het BSA mag worden uitgesteld. Zo kan deze student weer rustig ademhalen en zijn of haar studie met een gerust hart vervolgen. Bij BSA uitstel hoeft de student niet aan het einde van het 1e jaar aan de norm voor de BSA te voldoen, zoals gebruikelijk, maar pas aan het einde van het 2e studiejaar.

Dit betekent dat je zonder de stress van het mogelijk moeten stoppen met je opleiding, meer tijd hebt om je aan te passen en te herstellen. Het geeft je de ruimte om je te focussen op je herstel en je studiesucces te verzekeren, óók als het leven even tegenzit.

Heb je ook in je tweede jaar moeite met het halen van alle punten? Dan is het belangrijk om te weten wat je opties zijn. Lees daarom ook eens ons artikel: Propedeuse niet gehaald na twee jaar: wat nu?

BSA uitstel aanvragen, hoe werkt dat?

Heb jij te weinig studiepunten en wil je daarom uitstel van je BSA aanvragen? Houd er dan rekening mee dat je onderwijsinstelling een aantal documenten van je nodig zal hebben. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval de onderstaande documenten paraat hebt als je BSA uitstel gaat aanvragen:

  • Een aanvraagformulier → vaak beschikbaar op de website van je onderwijsinstelling;

  • Je motivatie, hierin geef je aan welke persoonlijke omstandigheden je studievoortgang hebben belemmerd;

  • Het overzicht van je studievoortgang → hoeveel studiepunten heb je tot nu toe behaald? Dit overzicht toont aan waar je nu staat;

  • Medische verklaring of andere bewijsstukken. → afhankelijk van je situatie. Dit kan een verklaring zijn van een studentenarts, een psycholoog, of misschien een topsportcoördinator als dat van toepassing is.

Ga jij BSA uitstel aanvragen? Zorg dan dat je bovengenoemde documenten netjes en tijdig verzameld. Het helpt om alles goed georganiseerd te houden!

BSA uitstel gekregen, en nu?

Krijgt een student dus BSA uitstel? Dan moet hij of zij ervoor zorgen dat alle niet-behaalde studiepunten van het eerste jaar in het volgende jaar wél behaald worden. Een uitdaging dus! Het is hierbij daarom verstandig alvast van tevoren uit te zoeken hoe je al deze punten gaat verzamelen. Denk je dat jij hierbij hulp nodig hebt? Neem contact op met een studieadviseur of je decaan. Zij zijn er om je te helpen.

TIP: Voorkomen is beter dan genezen, zorg ervoor dat jij geen BSA uitstel hoeft aan te vragen. Maak bijvoorbeeld gebruik van handige parafraseer tools. Hiermee kun je je werk optimaliseren en plagiaat voorkomen. Lees ook: ChatGPT en plagiaat, dit moet je weten!

Wat moet je doen als je studievertraging hebt?

Denk jij dat je te kampen krijgt met studievertraging? Dan is het zéker zinvol om tijdig contact op te nemen met de studieadviseur van je onderwijsinstelling. Hij of zij kan dan samen met jou bespreken hoe het zo ver heeft kunnen komen. Wat is hiervan de oorzaak? En wat kun je in de toekomst doen om nog meer studievertraging te voorkomen? De studieadviseurs van jouw school staan voor je klaar om je te helpen bij problemen. Vraag aan hen of uitstel van BSA mogelijk is. Er bestaat een grote kans dat zij iets voor jou kunnen betekenen. Bijna alle onderwijsinstellingen hanteren namelijk de regel dat persoonlijke omstandigheden wel gemeld moeten zijn aan de onderwijsinstelling, bijvoorbeeld de decaan, voordat zij meegewogen kunnen worden in de beslissing over het BSA.

Heb jij studievertraging opgelopen en daarom uitstel van BSA gekregen? Houd er rekening mee dat je er wel voor moet zorgen dat dit in de toekomst beter gaat. Maak jij bijvoorbeeld al gebruik van de plagiaatcheckers Scribbr of Duplichecker?

Waarom is BSA uitstel belangrijk?

Vaak ligt de grens van het BSA rond de 45 van de 60 punten uit het studieprogramma. Dat is tachtig procent van de punten! De lat ligt dus hoog. Zo’n hoge norm kan tot een ongezonde prestatiedruk voor eerstejaarsstudenten leiden. En de studenten die in hun eerste jaar te maken krijgen met vervelende persoonlijke omstandigheden worden al helemaal hard getroffen. Niet zo gek dus, een regeling waarbij het bindend studieadvies kan worden opgeschort.

Om te kunnen beredeneren waarom BSA uitstel belangrijk is, zullen we hieronder eerst uitleg geven over waarom het BSA eigenlijk bestaat. Achter het bsa zitten twee uitgangspunten:

  1. Haal jij niet het benodigde aantal punten, dan is het niveau van de opleiding voor jou waarschijnlijk te hoog en kun je dus beter ervoor kiezen om een andere opleiding te gaan doen. Studenten trekken zelf niet altijd de conclusie om na een jaar zonder veelbelovende punten te stoppen met hun studie.

  2. Studenten het nu-of-nooit gevoel geven. Dit leidt tot minder uitval. Die druk van het moeten halen van de punten zorgt er immers voor dat je flink aan de bak moet. Door de invoering van het BSA worden langstudeerders dus voorkomen. Wat uiteindelijk voor iedereen beter is.

Het BSA uitstel is in het leven geroepen indien je dus vanwege persoonlijke omstandigheden de BSA-grens niet hebt gehaald en daardoor moet stoppen met de opleiding. Je krijgt in het tweede studiejaar dan alsnog een BSA-norm en daarmee de kans om al je benodigde studiepunten te behalen. Zo krijg je een eerlijke kans om te laten zien dat je het wél kunt, zonder dat je direct de consequenties van een tegenvallend jaar moet dragen.

Lees ook: Hoe werkt het bindend studieadvies (BSA)?

Kom jij in aanmerking voor BSA uitstel?

Ben jij benieuwd of je in aanmerking kan komen voor BSA uitstel? Goed nieuws, De Studentenadvocaat heeft dit voor jou uitgezocht! Het BSA kan worden uitgesteld wanneer je te maken hebt met persoonlijke omstandigheden die een causaal verband hebben met je opgelopen studievertraging. Op basis van onder meer onderstaande situaties kan uitstel van BSA worden aangevraagd:

  • (Chronische) ziekte → (Langdurige) gezondheidsproblemen die je studie beïnvloeden;

  • Zwangerschap → Hierdoor kun je wellicht niet volledig aan de studie-eisen voldoen;

  • Handicap → Fysieke of mentale beperkingen die studeren moeilijker maken;

  • Topsport → Trainings- en wedstrijdschema’s die botsen met je studierooster;

  • Bijzondere familieomstandigheden → Ernstige gebeurtenissen thuis die je aandacht en tijd vereisen;

  • Een bestuursjaar → Verantwoordelijkheden binnen studentenorganisaties of universiteitscommissies die veel tijd vergen;

  • (Te) late inschrijving → Administratieve vertragingen die buiten jouw schuld om je start vertragen.

Als jij je in dit studiejaar een van deze situaties bevindt en het heeft geleid tot niet genoeg studiepunten, dan is er een kans dat je uitstel krijgt. Dit betekent niet automatisch dat je niet geschikt bent voor de studie. Soms heeft de examencommissie meer tijd nodig om een eerlijk oordeel te vormen over jouw capaciteiten en inzet.

Impact van BSA uitstel op je studievoortgang

Krijg je BSA uitstel? Dan kan dat een grote opluchting zijn. Maar wat betekent dit nu precies voor je studie? Het geeft je simpelweg wat ademruimte. Je krijgt extra tijd om de benodigde studiepunten te verzamelen zónder de druk van het mogelijk moeten stoppen met je studie. Dit betekent dat je meer focus kunt leggen op vakken waar je misschien achterloopt, zonder je zorgen te maken over de directe consequenties.

Maar let op, uitstel is natuurlijk geen afstel. Het is belangrijk om deze extra tijd goed te gebruiken. Maak een plan, misschien met hulp van je decaan of studieadviseur, om ervoor te zorgen dat je aan het eind van je tweede studiejaar aan alle eisen voldoet. Zo voorkom je dat je later alsnog in de problemen komt.

Hulp nodig bij jouw BSA uitstel?

Studievertraging en dus BSA uitstel is absoluut niet het einde van de wereld. Het is tegenwoordig meer dan normaal om je opleiding niet binnen de tijd af te ronden. Denk jij echter dat je onterecht geen BSA uitstel krijgt? Soms heb je wat extra hulp nodig. Juridische ondersteuning kan dan een uitkomst bieden. De Studentenadvocaat helpt je graag, dus neem snel contact met ons op.

 
 
Previous
Previous

Opgeroepen examencommissie door zelfplagiaat: wat nu?

Next
Next

Hoeveel studiepunten nodig om over te gaan? Dit is wat elke student moet weten