Opgeroepen examencommissie door zelfplagiaat: wat nu?

Student pleegt zelfplagiaat en wordt opgeroepen door de examencommissie

Zelfplagiaat. Het klinkt misschien wat raar: hoe kun je nu jezelf beschuldigen van het stelen van je eigen woorden? Bovendien staat het raar om naar jezelf te verwijzen. Toch kan zelfplagiaat flinke problemen opleveren, je kunt zelfs worden opgeroepen door de examencommissie. In dit artikel leggen we uit wat zelfplagiaat is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt voorkomen. 

Wat is zelfplagiaat? 

Je hebt een geweldig paper geschreven voor een opdracht en wilt een deel van die tekst opnieuw gebruiken voor een nieuw project. Prima toch? Niet dus, als je niet vermeldt dat je die stukken als eens eerder hebt gebruikt. Zelfplagiaat gebeurt wanneer je eigen werk opnieuw inlevert alsof het nieuw materiaal is, zonder duidelijk te maken dat je die tekst al eerder hebt gepubliceerd of ingeleverd. Hoewel het jouw eigen woorden zijn, beschouwen onderwijsinstellingen het hergebruiken van eerder gepubliceerd materiaal zónder toepasselijke bronvermelding als een vorm van plagiaat. Zelfplagiaat dus; het is één van de vijf meest voorkomende soorten plagiaat. 

Lees ook: ChatGPT en plagiaat, dit moet je weten! 

Waarom zou je je zorgen maken over zelfplagiaat? 

Je denkt misschien: "Maar het is toch mijn eigen werk?" Dat klopt, maar het gaat om de eerlijkheid en transparantie. Als je oud werk als nieuw presenteert, kan dat mensen misleiden over de originaliteit van je werk. Dat mag niet in de academische wereld en kan leiden tot serieuze consequenties zoals een lager cijfer of zelfs worden opgeroepen bij de examencommissie. Lees hier alles wat je moet weten over de plagiaatcontrole. 

Lees ook: Hoeveel procent plagiaat mag je hebben? 

Opgeroepen examencommissie door zelfplagiaat: waarom eigenlijk? 

Waarom mag dat eigenlijk niet: je eigen werk hergebruiken. Hoe kun je nou van jezelf stelen? De Studentenadvocaat zocht het uit: Het mag niet, omdat het de bedoeling is dat je per vak nieuwe kennis opdoet. Als je oude opdrachten hergebruikt zonder dit aan te geven, is het voor docenten lastig om te zien of je vooruitgang hebt geboekt. Zelfplagiaat geeft ook een vertekend beeld van hoe productief je bent als student, wat je een oneerlijk voordeel kan geven ten opzichte van anderen.

Wil jij ook plagiaat omzeilen? Met deze tips hoef je in ieder geval niet bang te zijn voor de plagiaatcontrole.

De dunne lijn tussen jezelf citeren en zelfplagiaat

Duidelijk is het wel: als de studiegids vraagt om een nieuw verslag, kun je echt niet aankomen met het oude. Dat zou zelfs als fraude kunnen worden gezien. Gelukkig geven examencommissies je soms nog een kans om een nieuw verslag zónder zelfplagiaat in te leveren. Ontdek hier meer over de gang van zaken tijdens een hoorzitting van de examencommissie. 

Maar hoe zit het als je een vak vorig jaar niet hebt gehaald, terwijl je voor het verslag een 8 scoorde en voor de toets een 4? Mag je dat oude verslag dan opnieuw inleveren, aangezien je het al een keer goed had gedaan? Even de datum aanpassen en klaar. Het antwoord is niet zo eenvoudig. Zelfs als het niet je bedoeling was om de boel te belazeren, blijft het indienen van hetzelfde verslag een vorm van zelfplagiaat. Heb je je docent om toestemming gevraagd? Heb je het met iemand gehad over het inleveren van een nieuw verslag? 

Er kan ook een misverstand bij de examencommissie spelen. Als je wel toestemming had om het oude verslag weer te gebruiken, dan heeft de plagiaatdetectie onterecht alarm geslagen.

Tip: stuur even een mailtje naar je docent om het uit te leggen. Misschien kunnen zij helpen om het snel recht te zetten.

Opgeroepen examencommissie door zelfplagiaat: en nu? 

Ben jij opgeroepen door de examencommissie omdat ze zelfplagiaat in je essay hebben aangetroffen? Vervelend. Dit kun je in deze situatie het beste doen: 

Leg gewoon uit hoe het zit. Als nergens expliciet vermeld staat dat je je oude verslag niet mag hergebruiken, is de kans groot dat de examencommissie je zal vrijspreken. Maar als duidelijk was dat dit niet de bedoeling is, dan zal de commissie moeten beoordelen of je dat had kunnen weten. Als hierover twijfel bestaat, kan het zijn dat je het vak opnieuw moet doen. Dat is niet ideaal, maar altijd nog beter dan van school gestuurd worden met een plagiaatbeschuldiging.

Weet trouwens dat de examencommissie je graag ziet slagen. Als jij met een plausibel verhaal komt, staan ze waarschijnlijk open om je vrij te spreken. Ze zien je immers liever je studie succesvol afronden.

Voorkom zelfplagiaat: gebruik een plagiaatchecker 

Wil jij er zeker van zijn dat je je niet schuldig maakt aan dit soort voorbeelden van plagiaat? Lees dan onze tips om plagiaat te voorkomen of - nog beter - Laat een plagiaatcheck doen door Duplichecker of Scribbr. Deze tools sporen alle mogelijke vormen van plagiaat op, zodat je met een gerust hart je opdrachten kunt inleveren. Zo voorkom je dat je wordt opgeroepen door de examencommissie vanwege zelfplagiaat. 

Lees ook: Scriptiestress? Zo check jij je scriptie op plagiaat! 

Onterecht opgeroepen bij de examencommissie door zelfplagiaat?

Wanneer je te horen krijgt dat je langs de examencommissie moet komen vanwege zelfplagiaat, komt dit hard aan. Maar wat nou als je volgens jou onterecht wordt beschuldigd van zelfplagiaat? Dan kun je dit aanvechten. Je zult hiervoor echter wel ijzersterk in je schoenen moeten staan en een perfecte onderbouwing nodig hebben.

De Studentenadvocaat kan je hierbij helpen. Wij hebben veel ervaring met plagiaatzaken en proberen altijd het beste resultaat voor jou te behalen. Stuur ons vandaag nog een bericht, gewoon in je eigen woorden. 

opgeroepen door examencommissie vanwege zelfplagiaat De Studentenadvocaat
 
 
Previous
Previous

Alle antwoorden op veelgestelde vragen rondom plagiaat, plagiaatchecker, BSA, fraude én bronvermelding

Next
Next

BSA uitstel: is jouw onderwijsinstelling coulant?